In de Nederlandse boekenmarkt schijnt het genre zelfhulpboeken steeds populairder te worden. Kijk een willekeurig schap in de boekenwinkel, de bieb of de online bestsellerlijsten erop na en het lijkt erop dat zelfhulpboeken een onmisbaar onderdeel zijn geworden van onze leescultuur. Omroep WNL maakte er laatst ook een item over. Waarom gaan we massaal aan de zelfhulpboeken?
Uitdagingen in het leven
Ik moet bekennen dat ik ook nogal eens een zelfhulpboek koop of ik leen het in de bieb. Misschien komt het door mijn leeftijd. Na de nodige gebeurtenissen in mijn leven zoals kinderen krijgen, scheiden, een ouder verliezen, overspannen raken en opnieuw de liefde vinden, heb je soms behoefte aan een beetje richting. Een steuntje in de rug hoe je iets aan moet pakken, een oplossing voor een probleem vinden of gewoon meer kennis over een bepaald thema opdoen. Er is soms niks lekkerder dan zo’n boek lezen en herkenning vinden: “Ja, dat heb ik ook!”
In de wereld zoals die er vandaag de dag uitziet, worden we geconfronteerd met allerlei uitdagingen. Om daar mee om te kunnen gaan, merk je dat mensen steeds meer behoefte aan persoonlijke ontwikkeling en groei hebben. Zelfhulpboeken bieden dan een schat aan informatie, inzichten en praktische tips om je te helpen bij al die verschillende aspecten in je leven, zoals carrière, relaties, gezondheid en persoonlijke financiën.
Voor alles een zelfhulpboek
Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een zelfhulpboek over. Of het nu gaat om het overwinnen van angst, het verbeteren van communicatieve vaardigheden of het vinden van geluk. Wanneer je op internet aan het zoeken slaat naar informatie over een bepaald onderwerp, kom je ook wel eens wetenschappelijke artikelen tegen waar niet doorheen te komen is. Het fijne van zelfhulpboeken is juist dat ze meestal geschreven zijn in duidelijke en begrijpelijke taal. Denk maar aan de serie Voor Dummies: Van Psychologie voor Dummies tot Minimalistisch leven voor Dummies. Op een laagdrempelige manier kun je met deze boeken iets leren.
Door het digitale tijdperk is de toegang tot zelfhulpboeken flink verbeterd. Met de opkomst van e-books en audioboeken kun je zelfhulpboeken op verschillende platforms en apparaten lezen, waar en wanneer je maar wilt. En vergeet niet dat sociale media en influencers daarbij een aardige duit in het zakje doen. Influencers delen vaak hun favoriete zelfhulpboeken en bespreken de impact ervan op hun leven, waardoor volgers geïnspireerd raken om ze ook te lezen. Pluspunt: daardoor worden soms lastige thema’s bespreekbaar gemaakt.
Praktisch aan de slag met een zelfhulpboek
Ik denk dat mensen altijd op zoek zijn naar manieren om zichzelf te verbeteren en een beter leven te leiden. Dat geldt in ieder geval voor mij. Met zelfhulpboeken kun je dat op een gestructureerde manier en met de juiste focus doen. In zo’n boek word je namelijk begeleid bij het stellen van doelen, het identificeren van obstakels en het ontwikkelen van effectieve strategieën om je doel te bereiken. Het is praktisch, je kunt er meteen mee aan de slag. En dat moedigt mij aan om actie te ondernemen om positieve veranderingen in mijn leven aan te brengen. Al doe je in ieder geval maar een poging.
De populariteit van zelfhulpboeken in Nederland is dus geen toeval. In een tijd waarin persoonlijke groei en welzijn hoog op de agenda staan, bieden zelfhulpboeken waardevolle inzichten, advies en inspiratie. Maar een kleine kanttekening is er ook. Ik denk dat je moet oppassen dat je niet verdwaalt in het oerwoud van de zelfhulpboeken. Laat je niet te veel meeslepen. We zijn met zijn allen meer gaan geloven in de maakbaarheid van het leven. En dat kan een valkuil zijn. Ik probeer zelfhulpboeken dus vooral te gebruiken als een gids en leidraad, niet als dé waarheid of een reglement.
Twee boeken die ik je overigens graag aanraad zijn: Hoe om te gaan met stress (Want dat hebben we allemaal wel eens toch?) en Wat ik eerder had willen weten over angst, zelfliefde en acceptatie. (Klinkt heavy, is het niet)