Het is voor sommige mensen een beetje een vies woord: netwerken. Ongemakkelijke gesprekjes aanknopen met mensen in pakken en dassen en ondertussen proberen je product of dienst te verkopen. Dat beeld bestaat er vooral van. En dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Want netwerken is juist leuk en ook gewoon nuttig. Zes tips om effectief te netwerken.
1 Bereid je voor
Open deur misschien, maar bedenk van tevoren wat je doel is van deze netwerkbijeenkomst. Wil je nieuwe contacten opdoen? Is er specifiek iemand aanwezig die je even wilt spreken? Heb je een concrete vraag waar je antwoord op zoekt? Zorg dat je een pitch paraat hebt, hoe vertel je in een paar regels wat jij doet en op welk vlak jouw kennis ligt. Verzin eventueel ook wat vragen om een gesprek te beginnen, zodat je altijd gespreksstof hebt.
2 Ga met iemand samen
Vind je het erg spannend om alleen naar een netwerkbijeenkomst te gaan, dan is het helemaal niet gek om met iemand samen te gaan. Zorg dan wel dat dat een collega of iemand anders is die affiniteit heeft met dit netwerk. Dan hebben jullie er allebei iets aan. Laat je moeder dus thuis, tenzij je natuurlijk samen met haar een bedrijf runt. Zijn er anderen van wie je van tevoren weet dat ze gaan, spreek dan af elkaar daar te treffen. Al ga je daarna je eigen weg, het is soms fijn om samen ergens naar binnen te gaan, zodat je je wat minder verloren voelt.
3 Let op je houding
Al is het nog zo spannend, neem een open houding aan. Probeer te voorkomen om je armen of benen over elkaar te doen. Zoek af en toe oogcontact en lach. Knik in een gesprek soms met je hoofd ter bevestiging dat je het eens met je gesprekspartner. Het is verleidelijk als je even geen houding weet, maar vermijd het om uit verveling op je telefoon te gaan staan kijken. Een gesprekje aanknopen kan ook gewoon door iets te zeggen of vragen over de plek waar je bent of over het programma van de bijeenkomst.
4 Geef meer dan je neemt
Natuurlijk hoop je dat je netwerk iets oplevert, maar ga niet met de insteek naar een bijeenkomst om er meteen iets uit te halen. Zorg dat je zelf van toegevoegde waarde bent. Als je een duidelijk verhaal hebt over wat je doet en je bent enthousiast dan komen mensen later vanzelf bij je terug. Leg verbindingen; dus raak je met iemand in gesprek en weet je dat een andere aanwezige hem of haar wel eens zou kunnen helpen, stel ze dan aan elkaar voor. Geef overigens nooit zomaar iemands gegevens door, vraag vooraf of dat goed is.
5 Wees oprecht geïnteresseerd
Probeer vooral open vragen te stellen, dat je niet klaar bent met een ja of nee. Stel ook niet te veel vragen, maar laat het over en weer of jou en die ander gaan. Luister goed en wees echt geïnteresseerd in de ander. Kijk niet steeds om je heen, dan lijkt het of je op zoek bent naar iemand die interessanter is. Soms gaan gesprekken zelfs juist over privézaken: over iets dat je in je vrije tijd doet of over een van je kinderen. Dat zijn allemaal simpele manieren om een soort band met elkaar op te bouwen. Het werkt heel goed om daar dan bij een volgende bijeenkomst op terug te komen. Vraag hoe het gegaan is met de stage van een van de kinderen of met een spannende operatie van iemands partner.
6 Zorg voor een follow-up
Dat ligt een beetje in het verlengde van het vorige punt. Had je een leuk gesprek met iemand? Voeg die persoon toe aan je sociale netwerk zoals LinkedIn. Refereer in de uitnodiging aan jullie gesprek en voorzie hem of haar bijvoorbeeld van informatie die je had beloofd op te zoeken. Het onderhouden van je netwerk gebeurt ook veel online. Reageer, like en deel er lekker op los op de socials. Zo heb je bij een nieuwe bijeenkomst snel weer stof om over verder te praten.
Zelf vond ik het vroeger heel eng om te gaan netwerken. Maar inmiddels vind ik het leuk en heb ik echt wel geleerd om effectief te netwerken. Het geeft me zelfvertrouwen en ik heb er veel interessante mensen door leren kennen. Uiteraard heb ik er ook opdrachten uitgehaald, maar het is een kwestie van tijd en moeite investeren. Uiteindelijk ben ik zelfs bestuurslid geworden bij de lokale ondernemerskring. Zo zie je maar waar het allemaal toe kan leiden.